Stockholms nation

Stockholms nation är idag främst känd för sin legendariska torsdagsklubb och för det årliga Marsspexet. Från morgon till kväll hållet huset öppet både för dig som vill studera, och för dig som vill äta frukost eller lunch. Nationen har även flera körer, en dansgrupp, ett husband och en idrottsförening, men tillhandahåller även flertalet stipendier och bostäder.

Sedan 1848 huserar nationen på Drottninggatan 11, där du kan göra allt mellan att äta god mat, plugga, hänga på innergården eller dansa loss på Torsdagsklubben. Samtliga vardagar serverar vi både frukost, lunch och fika, och mellan tisdag och lördag har nationens pub i Bakfickan öppet mellan 17 och 24, där du kan avnjuta både god mat och dryck. På lördagar serverar vid dessutom brunch! På veckans viktigaste dag anordnar vi vår välbesökta Torsdagsklubb med flera dansgolv, DJ:s i toppklass och en otrolig stämning. På torsdagar har även vår restaurang Holmiana öppet, där du kan avnjuta en fantastisk tre-rättersmeny för att sedan valsa rätt ut på dansgolvet.

Under årets höjdpunkt, Valborg, anordnar nationen sedan ett antal år tillbaka Stocken Garden, en två dagar lång festival som genom åren gästats av välkända artister med fantastisk musik, ljusshower och mycket, mycket mer. På Stockholms nation kan du dessutom sista april uppleva Champagnegaloppen, en över 50 år gammal studenttradition som startades vid nationen och nu spridit sig över hela Uppsala.

Spextraditionen vid Stockholms nation är både lång och stark, och vissa hävdar till och med att världens första studentspex sattes upp vid nationen. Sedan mitten av 1800-talet har det mer eller mindre årligen satts upp spex här, och idag spexas det under alla våra traditionella tillställningar. Årets höjdpunkt är Marsspexet som sätts upp under mars och som engagerar ett hundratal personer redan med start under hösten. Utöver en hängiven Spexarcorps har nationen även en kör, en dansgrupp, ett husband, en egen tidning och en idrottsförening. Här finns med andra ord något för alla intressen!

Medlemsavgift per termin: 325 kr

Stockholms nation har bostäder till sina medlemmar på Studentvägen, som ligger 15 minuters promenad från stadskärnan.