Gotlands nation

På Östra Ågatan 13, precis invid Fyrisån, med utsikt över domkyrkan hittar du Gotlands nation. Den näst minsta nationen, den enda nationen på rätt sida ån! Vi må vara små, men vår verksamhet är bred vilket gör det lätt att bli en del av nationen och gemenskapen.

Välkommen till nationen på rätt sida ån! Med våra lite drygt 700 medlemmar är vi den näst minsta nationen i Uppsala. En perfekt storlek om du frågar oss! Här känner alla varandra och det är lätt att engagera sig och bli en del av nationen.

På Gotlands finns det många olika saker att göra och engagera sig i. Kom och plugga i pluggfikat, fika i Jakens café och ta en burgare i Bettys pub (döpt efter Uppsalas första kvinnliga student, gotlänningen Betty Pettersson). Eller varför inte ta betalt för kaffet, baka kakorna, tappa upp ölen och flippa burgarna? All vår verksamhet drivs av ideellt engagerade studenter. Vill du också bli en del av vår ämbetsmannakår, lära dig nya saker och träffa nya vänner? Kom förbi nationen, så hjälper vi dig hitta något att göra!

Som de stolta gotlänningar vi är så gör vi vad vi kan för att behålla kontakten med Haimön (hemön) och vårt gotländska arv. Därför kan du varje år ta del av bl.a.: resan till Fårö i augusti då vi sedan 50 år tillbaka arrangerar en täckating (traditionell taklägging följt av en fest) tillsammans med Fårö täckarlag, äta den gotländska delikatessen lambskallar vid vår största och mest populära gasque lambskallegasquen och tävla i den gutniska sporten stanggstörtning.

Välkummen heit, välkummen haim!

 

Medlemsavgift per termin: 290 kr

Gotlands nation har sedan länge haft 20 studentrum i nationshuset på Östra Ågatan 13. Man kan med fog säga att dessa rum har det bästa läget av alla studentrum i Uppsala, mitt i centrum precis intill Fyrisån. Sedan hösten 2008 har nationen även 24 lägenheter på Rackarbergsgatan 15 i ett nybygge.